Selectie website bouwer: waar moet u op letten

Wanneer u op zoek gaat naar een websitebouwer, dan is het verstandig om vooraf een aantal zaken na te gaan. Zo is het belangrijk om te weten of hij kwaliteit levert, hoe het contact met zijn klanten verloopt en welke techniek wordt gebruikt voor het maken van de website. In dit artikel behandel ik deze en andere aandachtspunten om bij de selectie van uw website bouwer aan te denken.

Onderzoek de kwaliteit

Om erachter te komen of een aanbieder van webdesign kwaliteit levert, is het goed om vooraf referenties te vragen. Informeer bij bestaande klanten naar hun ervaringen met de websitebouwer. Hoe hebben ze het hele proces van de bouw ervaren? Zijn de gemaakte afspraken nagekomen en zijn zij achteraf gezien tevreden over de samenwerking of hadden er misschien toch zaken beter gekund?

Wilt u andere klanten van de websitebouwer naar hun ervaringen vragen, dan zijn deze wellicht te achterhalen door via Google te zoeken op de woorden die hij onderaan de websites van klanten heeft geplaatst om aan te geven dat hij de webdesigner is.

Duidelijke communicatie

Zeer belangrijk bij het proces is de communicatie. Het maken van duidelijke afspraken is een onderdeel daarvan en in het voordeel voor beide partijen. Zo weet u als klant precies wat u kunt verwachten en weet de website bouwer waar hij rekening moet houden om aan uw wensen te voldoen. Het is vervolgens aan de websitebouwer om realistische afspraken te maken die hij ook daadwerkelijk kan waar maken.

Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over: 

  • De kosten voor het laten maken van de website,
  • de functionaliteiten die de website moet hebben,
  • het tijdstip waarop de website klaar is.

Door de gemaakte afspraken vervolgens vast te leggen wordt discussie hierover achteraf voorkomen. Zelf bevestig ik om die reden altijd de gemaakte afspraken per e-mail naar mijn klanten. Mocht ik iets verkeerd hebben verwoord, dan kan de klant mij hierop wijzen en voorkomen we op die manier miscommunicatie.

Uiteraard kan het altijd voorkomen dat door onvoorziene omstandigheden afspraken niet op tijd nagekomen kunnen worden. Dat zal niemand onbekend in de oren klinken. Ik vind het heel belangrijk om in dat geval mijn klanten daarover vooraf te informeren en niet te wachten tot het moment dat iets al afgerond had moeten zijn. Niets is erger dan op iets te moeten wachten zonder te weten hoe lang je nog moet wachten en het maakt een leverancier naar mijn mening onbetrouwbaar wanneer deze afspraken zonder enige communicatie niet nakomt.

Wat wordt geleverd?

Het is goed om vooraf te weten wat de websitebouwer kan leveren. Er zijn vele aanbieders van webdesign en het is soms lastig in te schatten hoeveel kennis iemand heeft. Bekijk daarom websites die de maker heeft gemaakt voor zijn andere klanten. Heeft u iets anders in gedachten dan wat u op de website van de bouwer ziet, dan is het een idee om vooraf voorbeelden te laten zien wat u in gedachten heeft en te vragen of de website bouwer dit kan realiseren.

Techniek geschikt voor zoekmachine optimalisatie

Bekijk vooraf welke techniek de website bouwer gebruikt voor het maken van de website. Dit kan zijn in HTML of met Flash. Is het voor u belangrijk dat uw website via zoekmachines zoals Google gevonden kan worden, kiest u dan voor een website die gebaseerd is op HTML. Met Flash kunnen hele mooie websites gemaakt worden maar een website op basis van deze techniek kan niet door zoekmachines geïndexeerd worden. Resultaat hiervan is dat de website niet voor zoekmachines geoptimaliseerd kunnen worden waardoor u niet kunt werken aan de vindbaarheid van uw website.

Server locatie i.v.m. zoekmachine optimalisatie

Wilt u een webite laten maken die goed gevonden wordt via Google en andere zoekmachines? Informeer dan op welke server uw webitebouwer de website host. De locatie van de server is mede van invloed op de vindbaarheid van uw website. Het is niet het meest belangrijkste onderdeel voor de vindbaarheid maar het speelt zeker mee zoals Matt Cutts van Google uitlegt in dit fimpje. Aangezien alle beetjes helpen om uw site beter vindbaar te maken, is het daarom het overwegen waard om uw site te laten hosten op een server in het land waar uw belangrijkste doelgroep zich bevindt. De servers van WebsitesvoorMKB-ers.nl staan om die reden in Nederland.

Server in de buurt betekent snellere laadtijd

De locatie van de server zal ook bijdragen aan de laadtijd van de website wat ook bijdraagt aan een betere vindbaarheid van uw site. Ook hier geldt dat het van geringe invloed is maar het spreekt voor zich, dat een website sneller laadt wanneer de server in Nederland staat dan wanneer de data vele honderden kilometers moet afleggen voordat dit op het scherm van de bezoeker geprojecteerd wordt.