Website laten bouwen: de voorbereiding

Wanneer u een website wilt laten bouwen dan is het aan te raden om te beginnen met een goede voorbereiding. Het is goed om vooraf voor uzelf duidelijk te hebben wat het doel is van uw website, de doelgroep voor wie u deze maakt en de gewenste functionaliteiten. In dit artikel zet ik alle relevante zaken voor u op een rij om bij de voorbereiding over na te denken.

Doelstelling

Allereerst stelt u het doel vast dat u met uw online presentatie voor ogen heeft. Schrijf dit voor uzelf op. Wanneer is uw website een voor u een succes? Wat wilt u concreet bereiken? Als zelfstandig ondernemer zult u meer rendement voor uw bedrijf willen realiseren en een bedrijfssite kan hiervoor op diverse manieren aan bedragen. Mogelijkheden zijn:

Online promotie

Een site biedt u de mogelijkheid om uw doelgroep op een overzichtelijke manier informatie te verstrekken over uw producten en/of diensten en hen te informeren hoe u kunt voorzien in hun behoefte of ter oplossing van hun ‘probleem’. Belangrijk is daarbij dat u dit zo doet, dat bezoekers snel de gezochte informatie vinden, zodat ze niet voortijdig uw website weer verlaten.

Internet als verkoopkanaal (webshop)

U kunt ervoor kiezen om internet in te zetten als verkoopkanaal door het inzetten van een webshop. Het aantal webwinkels in Nederland groeit jaarlijks en er is een verschuiving gaande van fysieke winkels naar online winkels. Wanneer uw product of dienst geschikt is voor online verkoop, dan is dit dus zeker het overwegen waard.

Site als merkversterker

Uw online presentatie kunt u gebruiken om uw merk te versterken. Dit kunt u realiseren door een professionele uitstraling van uw website en door de informatie die u op uw website verstrekt. Naast het informeren van de bezoeker over uw dienstverlening kunt u hem/haar ook informatie geven waar zij hun voordeel mee kunnen doen zonder direct iets bij u te kopen. De kunst is om ervoor te zorgen dat uw klanten u gaan zien als een autoriteit in uw vakgebied. Wanneer u dit weet te realiseren dan vergroot dit de kans dat zij zaken met u gaan doen.

In contact komen met potentiële klanten

Als ondernemer wilt u uiteraard graag in contact komen met potentiële klanten. U kunt hiervoor uw klanten gaan benaderen maar het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer klanten naar ú toe komen. Zij zijn dan immers geïnteresseerd in wat u aanbiedt en dat verkoopt een stuk gemakkelijker. U kunt op uw website diverse mogelijkheden opnemen om klanten contact met u te laten opnemen.

Vaststellen doelgroep

Voor wie gaat u de website laten maken? Wie zijn uw klanten? Op basis van de hoeveelheid doelgroepen die u wilt bereiken kunt u bij het opzetten van de site bepalen hoe u de inhoud vorm geeft. Elke bezoeker zal bij een bezoek aan uw website snel moeten kunnen zien dat deze voor hem/haar bedoeld is. Probeer erachter te komen met welk doel de verschillende doelgroepen naar uw site gaan komen. Komt u er niet uit, dan is het wellicht een idee om te bekijken hoe uw concurrent dit heeft aangepakt.

Menustructuur

In het verlengde van de vorige paragraaf ligt de menustructuur. Zet vooraf op papier welke informatie u op uw site wilt zetten. Afhankelijk van de hoeveelheid informatie en het aantal doelgroepen moet er een toegankelijke menustructuur opgezet worden. Daarbij dient erop gelet te worden, dat een bezoeker nooit meer dan twee klikken van zijn doel verwijderd is.

Vormgeving

Hoe wilt u dat uw site eruit komt te zien? Welke online uitstraling wilt u voor uw bedrijf realiseren? Wanneer u al een eigen huisstijl heeft dan ligt het voor de hand om, in het kader van de herkenbaarheid, deze ook op de website toe te passen. Maar ook dan zijn er nog diverse mogelijkheden om hier vorm aan te geven. Bekijk onze websitedesigns om te zien welke kant-en-klare mogelijkheden wij bieden.

Functionaliteit

Denk na over de functionaliteit: wat moet er mogelijk zijn? Wanneer u een website op maat laat bouwen dan is het verstandig om vooraf de gewenste functionaliteit in Functioneel Ontwerp (FO) te beschrijven. Hierin geeft u een globale beschrijving van de functionaliteiten van de hele website en gaat u vervolgens dieper in op alle pagina’s die extra uitleg nodig hebben.

Er is veel mogelijk qua functionaliteiten en de kans is aanwezig dat u niet op de hoogte bent van alle mogelijkheden. In ons websitepakket zitten een aantal standaard modules die u kunnen helpen om uw doel te bereiken. Wanneer u ons laat weten wat de doelstelling van uw website is, dan kunnen wij u aan de hand hiervan adviseren over de inzet van modules. Naast de standaard modules zijn er nog legio andere aanvullende modules mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden.

 

Andere artikelen: