Welk lettertype kiest u voor uw website?

De uitstraling van uw website is afhankelijk van diverse factoren. Eén van die factoren is het lettertype (ook wel font genoemd) dat op de site wordt gebruikt. Nog niet zo lang geleden hoefde je bij een website laten maken daar niet veel aandacht aan te besteden: het aantal lettertypen geschikt voor internet waren namelijk beperkt. Dat is tegenwoordig wel anders.

Beperkende factor

Het aantal gebruikte lettertypen werd nog niet zo lang geleden beperkt door het aantal lettertypen dat op computers van de bezoekers aanwezig was. Was het lettertype daar niet aanwezig, dan kon het eenvoudig niet getoond worden. Om die reden werden er door de websitebouwer bij voorbaat al standaard drie opties ingebouwd in het design. Was de eerste keuze niet aanwezig, dan kon de browser het tweede lettertype ‘pakken’. Had je een hele oude browser zoals bijvoorbeeld Internet Explorer 6, dan bleef waarschijnlijk alleen de laatste keuze over: een heel eenvoudig lettertype wat gegarandeerd elke browser herkende. Dat is nu verleden tijd. Tegenwoordig is er ten aanzien van fonts ontzettend veel keuze.

Gratis Google webfonts

Google heeft sinds een paar jaar de webfonts beschikbaar gesteld en op moment van schrijven heb je daar de keuze uit maar liefst 624 font families. Het voordeel is dat deze geheel gratis gebruikt mogen worden. Daarnaast is het redelijk eenvoudig om deze fonts in de website te integreren doordat de websitebouwer vrij eenvoudig een link naar het Google lettertype kan integreren inde website. Wanneer iemand de website bezoekt, dan laadt het lettertype automatisch via internet vanaf de Google server en is het voor iedereen zichtbaar.

Waar op letten bij keuze lettertype

Het belangrijkste aspect bij de keuze van een font is in de eerste plaats de leesbaarheid. Een speciaal en/of bijzonder lettertype kan heel mooi zijn, maar wanneer de bezoeker door het gebruik ervan de tekst met moeite kan lezen, dan ben je hem/haar waarschijnlijk snel kwijt. Google toont de lettertypen op haar site al in paragrafen zodat je de leesbaarheid ervan zelf kunt beoordelen. Ook is het mogelijk om zelf een tekst in te typen om die meteen in gekozen lettertype te bekijken.

Combinaties mogelijk

Het is mogelijk om verschillende lettertypen te combineren. Zo kan voor de koppen een ander lettertype gekozen worden dan voor de content. Google heeft hiervoor diverse combinaties  gemaakt die op de website bekeken kunnen worden door rechtsonder in het kader op ‘Pop out’ te klikken en vervolgens ‘Pairings’ te selecteren.

Onze favoriet

Ons favoriete font is de Oxygen. Naar onze mening is dit een lekker leesbaar en stijlvol lettertype. Wij gebruiken dit om die reden op onze eigen site en hebben het in de voorbeelden van een aantal van onze kant-en-klare designs verwerkt.

Bekijk de Google webfonts hier.